Kansallisgallerian vuoden 2021 vuosikertomus aloitti uuden kolmen julkaisun sarjan, joka jatkaa ja kehittää kolmen edellisen vuoden paljon pidettyä konseptia. Tavoitteena oli edelleen kehittää sisältöjä niin, etteivät ne muistuttaisi liiaksi tavanomaisia tapoja kirjoittaa vuosikertomus. Kerrontatapoja ja rakenteita kehitettiin, jotta ne olisivat helppolukuisia, informatiivisia ja myös visuaalisesti kauniita.
Kansallisgallerian ilmeen graafinen ohjeisto on varsin suppea värimäärityksiltään ja värit ovat tummia. Halusimme, että taiteen värien runsaus näkyy myös vuosikertomuksessa, joten kehitimme tätä varten selkeän visuaalisen konseptin, jonka avulla ilmeen väripalettia voidaan laajentaa ja soveltaa hallitusti eri yhteyksissä.
Seuraavien vuosien julkaisuissa jokaisen vuosikertomuksen värimaailma saa innoituksen yhdestä Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluvasta teoksesta. Näin jokaisen vuoden värimaailma on hieman erilainen ja lisää mielenkiintoisen lisän eri vuosien muodostamaan kokonaisuuteen.
Selkeän konseptin myötä väripaletti pysyy kuitenkin hallinnassa ja se kuvastaa Kansallisgallerian arvokkaimman ytimen – taidekokoelman – visuaalista olemusta.
—
Kansallisgalleria 2022 palkittiin kunniamaininnalla kansainvälisessä Folio 2024: Eddie and Ozzie Awards -kilpailussa järjestölehtien Annual Publication Design -kategoriassa, jossa palkitaan vuoden parhaat kerran vuodessa ilmestyvät julkaisut. Folio Eddie and Ozzie Awards on julkaisualan suurin ja arvostetuin kansainvälinen kilpailu, joka palkitsee parasta sisältö- ja ulkoasusuunnittelua ympäri maailman.
Vuoden 2021 teos oli Ateneumin kokoelmaan kuuluva Wilho Sjöströmin tunnelmallinen maalaus Kesäilta vuodelta 1912.
Vuoden 2022 teos oli Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmaan kuuluva J. Bruningin hedelmäinen maalaus Asetelma vuodelta 1650–1699.
Vuoden 2023 teos oli Kiasman kokoelmaan kuuluva Jussi Gomanin maalaus Death of the Interior Decorator vuodelta 2013.